Yıldızlar Hakkında Öğrenmediklerimiz!
Yıldızlar gazlardan oluşan, çevrelerine ısı ve ışık yayan gök cisimleri’dir. Seyyaremizdeki hayatın, ışığın ve ısının kaynağı olan Güneş’te bir yıldızdır.
Yıldızlar gazlardan oluşan, çevrelerine ısı ve ışık yayan gök cisimleri’dir. Seyyaremizdeki hayatın, ışığın ve ısının kaynağı olan Güneş’te bir yıldızdır. Güneşimiz orta boyda ve orta yaşta bir yıldızdır ve rengi sarıdır.Yıldızları renklerine aynı zamanda da yaşlarına göre 3’e ayırabiliriz:
1-Genç olanlar: Maviveya beyaz renklidir.
2-Orta yaşlı olanlarGüneşimiz: Sarı renklidir.
3-Yaşlı olanlar: Kırmızı renklidir.
Öğrenilen âlemde 100 milyardan fazla galaksinin olduğu düşünülüyor ve her bir galaksinin 200 milyardan fazla yıldıza konut sahipliği yaptığı varsayım ediliyor.
Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri’dır. Güneşderi 4.2 ışık seneyi 1 ışık seneyi 9.5 trilyon kilometre’dir başka bir deyişle 39.9 trilyon kilometre uzaktadır. Öğrenilen en büyük yıldız VY Canis Majors ve Güneşderi 2100 kat daha büyüktür.Yüzey sıcaklığı Güneşderi 300 kere daha fazladır. Bu yıldız bizde 5 bin ışık seneyi uzaklıkta bulunmaktadır. Öğrenilen en parlak yıldız ise LBV-1806-20’dir. Güneşderi 150 kere daha ağır olmasına karşın 38 milyon kat daha parlaktır.
Peki yıldızların enerji kaynağı nedir ve kesintisizliği nasıl sağlıyorlar?
Bu mevzuda bir hayli tez ortaya atılmıştır. Fakat şuanda geçerliliğini koruya tek alternatif şudur: 1920’lerde yıldızlardaki bu enerjiye, nükleer tepkinler neticeyi maddenin değişmesinin neden olduğu anlaşılmıştır.Maddenin bu haline plazma denir.Yıldızların çekirdeklerinde muazzam ısıların ortaya çıktığını öğreniyoruz. Misalin Güneşin çekirdeğinde ısının 14 ile 15 milyon derece arasında olduğu varsayım edilmektedir.Bunun neticesinde maddeler arası tepkinler oluşuyor ve muazzam enerjiler ortaya çıkıyor.
Yıldızların Ömrü
Bir yıldızın ömrü ebatlarıyla orantılı olarak değişir.Büyük ebatlara ve büyük kütleye sahip bir yıldız,ufak ebatlara sahip bir yıldıza göre daha acele can verecektir. Zira büyük yıldızlar enerjilerini süratlice ve değişiklerine göre büyük miktarda kullanırlar ve ömürleri acele sona erer.Ufak yıldızlar ise, yakıtlarını yavaş kullanarak daha uzun hayat sürerler.Yıldızlar can verdikten sonrada farklı evrelerden geçerler.Misalin ağır bir yıldız can verdikten sonra, bir süper novaya ya da bir kara deliğe dönüşebilir. Her iki gidişatta da muazzam baki kabul edilir yoğunluğa sahip bir cisme dönüşür.
Yazar:Hasan Can Bozkurt