Site Rengi

BilgiliUsta.com | Aradığınız Her Bilginin Adresi.

Pudu Nasıl Bir Hayvandır?

  • 01 Aralık 2021
  • Pudu Nasıl Bir Hayvandır? için yorumlar kapalı
  • 41 kez görüntülendi.
Pudu Nasıl Bir Hayvandır?

Geyikgiller Cervidae ailesine ait olan Pudu, daha çok Güney Amerika’da yaşayan ve bu bölgeye özgü bir canlıdır. Bu eksantrik tür, yer suratındaki en ufak geyikgiller azasıdır ve beden olarak basmakalıp bir tavşandan minik bir fark ile büyüktür. Pudular, iki alt türe parçalamaktadır. 1. Kuzey Pudusu 2. Güney Pudusu Pudu mephistophiles olarak akademik dile girmiş olan […]

Geyikgiller Cervidae ailesine ait olan Pudu, daha çok Güney Amerika’da yaşayan ve bu bölgeye özgü bir canlıdır. Bu eksantrik tür, yer suratındaki en ufak geyikgiller azasıdır ve beden olarak basmakalıp bir tavşandan minik bir fark ile büyüktür. Pudular, iki alt türe parçalamaktadır.

1. Kuzey Pudusu
2. Güney Pudusu

5984_11795

Pudu mephistophiles olarak akademik dile girmiş olan bu tür, dünyanın en ufak geyiği olarak öğrenilmektedir. Kolombiya, Peru ve Ekvador ülkelerinde ve etraflarında, aynı zamanda da And Dağları’nda yaşayan bu tür, oldukça alaka çekici bir canlıdır.

Özellikleri Nelerdir?

Pudular, her ne kadar geyikgiller familyasına ait olsa da, büyüklükleri netlikle geyikler gibi değildir. Puduların omuz yükseklikleri 25 ila 43 santimetre kadardır. Bu canlıların beden boyları ise 60 santimetre ile 83 santimetre arasında değişkenlik göstermektedir.

Puduların ağırlıkları da, yeniden beden boylarına orantılı olarak 6 kg ile 13 kg aralığında değişmektedir. Bu hayvanların bacakları kısadır, beden yapıları ise tıknaz ve ufak kalmaktadır. Ağız ve burun yapıları, oranla küt ve sadece iki adet çatallanmayan şişten alana gelen boynuzu ise oldukça kısadır. Hatta, puduların boynuzları o kadar kısadır ki, baş kısmındaki tüylerin içinden güçlükle yükselir ve kendini gösterir.

5984_l-a-baby-pudu-the-worlds-smallest-species-of-deer.

Puduların post renkleri de cinslerine göre değişebilmektedir. Güney pudusundaki kırmızı ve kahve post rengi, kuzey pudusunda koyu ve kahverengi halde kendini göstermektedir. Puduların suratları ise, genel olarak siyah renk ile karakterize edimektedir.

Yeniden renkleri ile alakalı olarak, genç güney pudularının kirli olduğu söylenebilirken; kuzey pudularının yavruları ise tek bir renk olarak göze çarpmaktadır.

Nerelerde Yaşarlar?

Bu iki cins, çok değişik yaşam alanlarında bulunurlar. Kuzey pudusu 2000 ve 4000 metre aralığında yüksek dağlarda bulunur ve dağ ormanları ile çayırlar arasında başkalaşımlı olarak yaşar. Güney pudusu orman hayvanı olup, deniz seviyesi ile 1500 m aralığında görülür. Her iki cinsin dağılım alanları arasında büyük bir boşluk aralığı oluşur.

Kuzey pudusu, çok ender olarak bulunmaktadır. Bu sebeple de, yaşam stili ile alakalı çok fazla detay elde edilmemiştir. Güney puduları ise, yaşam stili olarak daha keskin özellikler gösterirler.

5984_phpthumb_generated_thumbnail

Geceleri faal ve saklı bir yaşam süren güney puduları, yiyecek olarak ise yaprak, meyve, kabuk, çiçek ve bir ekip filizleri seçim etmektedirler. Boylarının minik olması sebebi ile, en eğik ağaçlara dahi tırmanabilmekte ve en sık çalılıkların içinde hareket edebilmektedirler. Güney pudusu, yalnız yaşayarak yaşamlarını idame ettirmektedirler. Sadece çiftleşme zamanlarında partner bularak çiftleşen pudular, bir hayli geyik cinsinde olduğu gibi dünyaya tek yavru getirmektedirler.

Güney puduları, esirlik altında ise en fazla 20li yaşlarını görebilirler. Ardından ise can verirler.

Hem kuzey puduları, hem de güney puduları, zaman içinde popülasyon eksilmesine uğramışlardır. Avlanma süreçleri ve yaşam alanlarının hasar görmesi sebebi ile bahsedilen iki cinsin de toplam rakamları gerilemiştir.

Kuzey pudusu soyunun tükenmesi anlamında düşük riskte, güney pudusu ise riskte olarak gösterilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ