Site Rengi

BilgiliUsta.com | Aradığınız Her Bilginin Adresi.

Kutup Tavşanlarının Hayatı Nasıldır?

  • 12 Şubat 2022
  • Kutup Tavşanlarının Hayatı Nasıldır? için yorumlar kapalı
  • 60 kez görüntülendi.
Kutup Tavşanlarının Hayatı Nasıldır?

Günümüzde otuzdan fazla yabani tavşan cinsi vardır ve bunlar Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika dahil olmak üzere bir hayli kıtada bulunur. Kanada‘nın kuzey kısımlarında Baffin Adası, Ellesmere Adası ve öteki Arctic Adaları ve Grönland’da bulunan Kuzey Kutup Dairesi’nde yaşamaktadır. Kuzey Kutbu’nda yaşayan ve Kuzey Kutbu’nun en büyük tavşanıdır. Kürkleri yaz aylarında grimsi kahverengidir. Siyah uçları olan […]

Kutup Tavşanlarının Yaşamı Nasıldır?Günümüzde otuzdan fazla yabani tavşan cinsi vardır ve bunlar Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika dahil olmak üzere bir hayli kıtada bulunur. Kanada‘nın kuzey kısımlarında Baffin Adası, Ellesmere Adası ve öteki Arctic Adaları ve Grönland’da bulunan Kuzey Kutup Dairesi’nde yaşamaktadır. Kuzey Kutbu’nda yaşayan ve Kuzey Kutbu’nun en büyük tavşanıdır. Kürkleri yaz aylarında grimsi kahverengidir. Siyah uçları olan kısa kulaklara sahiptir. Kışın, kulaklarındaki siyah uçlar hariç tüm kürklerinin rengi beyazdır. Beyaz kürkü kışın yırtıcılara karşı kamufle olmasında destekçi olur. Kuzey kısımlarında, her zaman beyaz renklidir. Bu tavşanlar kış uykusuna uyumazlar, fakat riskli soğuğu bir dizi tutumsal ve fizyolojik uyarlamayla atlatırlar.

Özellikle arka ayaklarında uzun pençelere sahiptir. Karda kazı kazmak için pençelerini kullanır. Arka bacaklarında bir kanguru gibi saatte 30 km süratle ilerleyebilir. Aynı zamanda, çoğu tavşandan daha uzun ve daha dayanıklı olan kesici dişlere ön dişleri sahiptir. Kayalık çatlaklardan nebatları çıkarmak için özellikle ön dişlerini kullanır. Kuzey Kutbu’nda genellikle ağaçların üstünde ve Grönland’ın bazı adalarında bulunur. Tabanda veya içinde barınabilecekleri ve yatabilecekleri karda delikler kazarlar.

Kutup Tavşanlarının Yaşamı Nasıldır?Kuzey Kutbu tavşanları kayalık dağlık bölgelerde yaşamaktadır. Kuzey Kutbu tavşanları çoğunlukla söğüt dalları ve kökleri gibi odunsu nebatları yerler, ama aynı zamanda sedge, yosun ve meyveleri de yemektedirler.

Kuzey Kutbu tavşanları nisan ve mayıs ayları arasında çiftleşirler. Yavrular mayıs ayından temmuz ayına kadar doğmuş olurlar. Dişi genellikle bir kayanın artta veya çalıların içerisine yer yer yuvalar oluşturur. Dişiler iki ila sekiz arasında yavru doğurur. Anne ilk birkaç gün bebeklerle kalmaktadır. Yeni doğan yavruları kayalar veya nebat örtüsü arasında hareketsiz kalarak kendilerine gözetebilirler, bu da kurt, vaşak ve tilki gibi yırtıcıların onları görmesini güçleştirir.

Kutup Tavşanlarının Yaşamı Nasıldır?Bebekler üç ila dört hafta arasında olduğunda, yuvadan çıkmaya başlarlar ve yalnızca dinlenme için geri dönerler. 20’ye kadar genç tavşandan oluşan gruplar, bir defada yuvada bir araya gelebilir. Onlar takribî sekiz ila dokuz haftalık olduklarında tamamen özgür kalırlar. Genellikle beslendikleri zaman 10-60’lık gruplar haline bir araya gelirler.

Günümüzde kutup tavşanları nesli tükenen hayvanlar listesinde yeşil renkli alanda yer almaktadırlar. İnsanların kutuplara fazla müdahale edememesi nedeniyle yalnızca yırtıcı natürel hayvanların hücumlarına maruz kalırlar.

Yazar: Osman Uçar

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ