Site Rengi

BilgiliUsta.com | Aradığınız Her Bilginin Adresi.

Krallık Sinekkapanları

  • 21 Nisan 2021
  • Krallık Sinekkapanları için yorumlar kapalı
  • 151 kez görüntülendi.

Yaygın ismi, Krallık sinekkapanıdır; bilimsel ismi, Onychorhynchus coronatus; familyası Tyrannidae; ekibi, Passeriformes’dır. Ebatları: Uzunluk:16,5 cm; Kanat sarihliği: 30 cm; Ağırlık: 14-20g Fiziksel Özellikleri Yukarıya doğru dik, kısa bacaklı, hançer gagalı, soluk kırık göz halkalı; üst kısmı zeytin-kahverengi, bacakları sarımsı, kahve renkli uzun kuyruklu; daha soluk ve tüyleri dökülmüş göğüs; başının üstünde yassılaşmış duran sorguçlu fakat […]

Kraliyet SinekkapanlarıYaygın ismi, Krallık sinekkapanıdır; bilimsel ismi, Onychorhynchus coronatus; familyası Tyrannidae; ekibi, Passeriformes’dır.

Ebatları:

Uzunluk:16,5 cm;
Kanat sarihliği: 30 cm;
Ağırlık: 14-20g

Fiziksel Özellikleri

Yukarıya doğru dik, kısa bacaklı, hançer gagalı, soluk kırık göz halkalı; üst kısmı zeytin-kahverengi, bacakları sarımsı, kahve renkli uzun kuyruklu; daha soluk ve tüyleri dökülmüş göğüs; başının üstünde yassılaşmış duran sorguçlu fakat bu sorguç erkeklerde dikildiği zaman kırmızı, portakal rengi veya sarı, dişilerde mor-siyah benekler vardır; soluk devetüyü renkli bacakları vardır.

Alışkanlıkları

Ormanda genellikle yalnız, sıklıkla nehir kenarlarında; daldan dala uçarak böcekleri kanatlarından yakalar.

Yaşam Çizgisi

İnce çubuklardan alta doğru asılı sarkık yuva yapar; 2 yumurta; kuluçka süresi 22-23Kraliyet Sinekkapanları gün yalnızca dişi kuş kuluçkaya uyur; yavrular, yumurtadan çıktıktan 22-23 gün sonra yuvadan uçar; bir faize mevsiminde bir kere yavru çıkartır.

Sesi

Yüksek, neşeli ve yumuşak bir sesle ıslık çalar; erkek, yüksek ve belirgin bir notayla üç-beş kere yinelediği bir sesle öter.

Beslenme Stili

Böcekler, helikopter böceği ve kelebekler.

Yaşam Alanı

Açılmış orman alanlarının kıyısındaki pespaye yükseltili tropikal ormanlarda veya nehir süresince ve daha hafif ve seyrek birbirlerine dolaşık çalılıklar ve tarlaların arasındaki orman kuşaklarının içinde.

Yeryüzündeki Dağılımı

Güney Meksika‘dan Güney Amerika’ya, güneyden orta Bolivya’ya, doğudan Brezilya‘nın kuzey sahiline; Güneydoğu Brezilya’da ileri noktalar halinde.

Cinsin Vaziyeti

Çoğunlukla yaygın değildir ve rakamları eksilmektedir. Parlak gözlü ve uzun kuyruklu olmasına karşın, krallık sinekkapan kuşu, sorgucunu açıncaya ve kendine has azametli krallık “tacını” gösterinceye kadar oldukça mat ve renksiz bir kuş olarak görülebilir. Kocaman başlı, uzun gagalı ve ince, cılız gövdeli, oldukça uzun kuyruklu ve kısa bacaklı krallık sinekkapanı, şekil ve şahsiyeti ile tipik bir Tiran kuşudur. Üst kısmı çoğunlukla mat zeytin ve kahverengidir, kanatlarının üzerinde kocaman, soluk benekleri vardır ve kuyruğu sarımsı paslı renktir Çoğunlukla sorgucunu düz ve uyur şekilde yakaladığından, klasikte azametsiz görünür. Erkek kuş, sergilemek emeliyle sorgucunu diktiği zaman, kuyruğunda güzel görünüşlü, parlak kırmızı tüyleri yukarıya doğru bir el yelpazesi biçiminde her tüyünün ucunda mavi kenarlı, siyah benekli tüyleri görülür.

Yalnız Avcı

Krallık sinekkapanları, Meksika ve Panama’dan güneye doğru Bolivya’ya karar uzanan bölgelerde bulunur Hem sık ormanlık alanlarda hem de özellikle açılmış orman arazilerinin ve akarsuların çevresinde ve ikincil olarak gelişen daha seyrek orman örtüsünün kapladığı yerlerde yaşar. Tipik olarak yalnız bir kuştur ve yaprakların arasındaki böcekleri ürkütür ve Kraliyet Sinekkapanlarıonları havada tutmak suretiyle düşük yükseltili arazilerdeki ormanlık alanlarda beslenir. Gıdaları kurbanları arasında, helikopter böcekleri ve kelebekler yer alır. Bu böcekleri tutunca onları dallara çarparak kanatlarını çıkartır ve ondan sonra yutar.
Beslenirken bu kuş oldukça suskundur ve ortalıkta görünmez. Sorgucu seyrek sarih olur. Bu sorgucunu belki de kur yaparken ve rakiplerine hücum şovları esnasında yukarıya diker.

Asılı Yuva

Krallık sinekkapanlarının yuvalarının etkileyici bir yapısı vardır. Yuvayı dişi kuş yalnız yapar. Yuvasını en ince dallardan alta doğru bir nehir veya çay üzerine ya da gölgelik bir kıyıya sarkıtır. Elyaflar, çiçekler ve örümcek ağlarından yaptığı yuvasını; gagasıyla bir dala tüneyerek ya da alta doğru uzayan yapının yanında havada olduğu yerde pır pır uçarak inşa eder. İlk yumurtanın vazgeçilmesinden yavruların uçmasına kadar geçen zaman 45 gündür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ