Site Rengi

BilgiliUsta.com | Aradığınız Her Bilginin Adresi.

Kırmızı Panda’nın Yaşamı Ateş Tilkisi

  • 07 Aralık 2021
  • Kırmızı Panda’nın Yaşamı Ateş Tilkisi için yorumlar kapalı
  • 90 kez görüntülendi.
Kırmızı Panda’nın Yaşamı Ateş Tilkisi

Kırmızı panda takribî olarak bir konut kedisinin büyüklüğündedir ve kediye benzeyen bir surata sahiptir. Pas rengi kürkleri kalındır. Kulakları, yanakları, burunları ve gözlerinin üstündeki noktalar haricinde kürkler tüm vücutlarını kaplar. Yoğun kürkleri kış aylarında onları sıcak meblağ. Kırmızımsı kahverengi şeritler, beyaz ağızlıklarının her iki tarafı süresince uzanırlar. Uzun, gür kuyruklarında ışık halkaları vardır. Ayak tabanında kalın tüylü, ayaklarını ısıtmaya […]

Kırmızı Panda'nın Yaşamı Ateş TilkisiKırmızı panda takribî olarak bir konut kedisinin büyüklüğündedir ve kediye benzeyen bir surata sahiptir. Pas rengi kürkleri kalındır. Kulakları, yanakları, burunları ve gözlerinin üstündeki noktalar haricinde kürkler tüm vücutlarını kaplar. Yoğun kürkleri kış aylarında onları sıcak meblağ. Kırmızımsı kahverengi şeritler, beyaz ağızlıklarının her iki tarafı süresince uzanırlar. Uzun, gür kuyruklarında ışık halkaları vardır. Ayak tabanında kalın tüylü, ayaklarını ısıtmaya dayanakçı olan ve ıslak dallarda kaymasını yasaklayan bir yüzeye sahiptir.

Kırmızı pandalar kuzey Myanmar’dan batı Nepal’e uzanıyor. Aynı zamanda güneybatı Çin’in Sichuan, Xizang ve Yunnan eyaletleri dağlarında da 4,900 ila 13,000 fit arasında yaşarlar. Kırmızı pandalar, çoğu zaman içi boş ağaç ve bambudan oluşan bir alanın olduğu iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarda ılıman abuhavalarda bulunur. Bulunduğu ülkeler; Butan, Çin, Hindistan, Myanmar ve Nepal’dir. Ilıman geniş yapraklı ve karmaşık orman da yaşamayı beğenirler.

Kırmızı Panda'nın Yaşamı Ateş TilkisiKırmızı pandalar genelde yalnızdır. Ağacın gölgesinde yükselen gün süresince yatarlar, sıcak yakalamak için çevrelerindeki uzun, gür kuyruğunu bedenlerine sararlar. Bölgesel bir hayvandır. Bulunduğu bölgenin kendisine ait olduğunu göstermek için idrar, dışkı ve Götten bezlerinden gelen adaleli bir salgı ile bölgeyi işaretler. Birbiri arasındaki irtibat kısa düdükler ve gıcırtı gibi seslerle olur. Kırmızı panda etçil memeliler grubuna aittir, fakat çoğunlukla doğu bambu filizlerini harcar, bu surattan beslenmeleri neredeyse vejetaryendir. Otlar, meşe palamutları ve meyveler gibi diğer besinleri, ayrıca, kertenkeleyi, fareyi, civciv ve kuş yumurtasını da yemektedirler.

Erkekler ve dişiler, genellikle Ocak ve Mart ayları arasında bir sezonda birden fazla eşe sahip olabilir. Takribî 4 ay sonra hamileliğin ardından 1 – 5 arası yavru doğar. Dişi, doğuma hazırlık olarak, bir ağaç oyuğunun içinde bir yuva oluşturur. Bir hafta sonra, dişi yuvada daha fazla zaman harcayacak ve her birkaç saatte bir araya gelerek yavruları bakıma götürecek ve yuvayı arınacaktır. Yavrular yuvada takribî 90 gün süresince kalır ve 6-8 aylıkken sütten kesilir. Sonra yuvadan ayrılırlar. Yavrular, diğer besinleri hazmedecek kadar yetişkinliğe gelene kadar yalnızca bambu yerler. Takribî bir sene içinde bütün ebada kadar gelişirler. Bu pandalar 2-3 senede tamamen cinsel olarak olgunlaşabilirler.

Kırmızı pandalar için ana tehdit, ormandaki ağaçların kesilmesi veya orman yangınları sebebiyle habitat bozulumu ve kaybıdır. Ayrıca insanlar tarafından avlanır ve yenirler. İnsanlar, genellikle çocuklar, bazen yaşam alanlarını rahatsız ederler. 2017 itibariyle, Kırmızı panda popülasyonu hipotezleri şöyledir; Çin’de 3.000-7.000, Hindistan’da 5.000-6.000 ve Nepal’de 16.000 ila 20.000 arasında değişmektedir. Çoğu korunan bölgelerdeki ulusal parklarda yaşamaktadır. Kırmızı pandalar eksilen popülasyon meyline sahiptir.

Kırmızı Panda'nın Yaşamı Ateş TilkisiKırmızı pandalar ekosistemlerinde, avladıkları toplulukları hakimiyet etmede ehemmiyetli bir rol oynarlar. Güney Asya’nın orta dağlarında, bu alanın akciğerleri olan ormanlarda yaşıyorlar. Bu ormanlar bozulmadan kalırsa, Güney Asya’nın insanları, nebatları ve hayvanları sıhhatli bir yaşam sürdürebilir. Kırmızı pandalar dilleri ile değişik kokular algılayabilir. İnternet tarayıcısı Firefox, bu hayvandan esinlenerek bu ismi almıştır. Bu pandaların adı da ateş tilkisidir. Panda’nın pençeleri, kısmen “başparmak” gibi uzatılmış bir kemikle kısmen geri çekilebilir. Kırmızı pandalar günde 200.000 bambu yaprağı yiyebilir.
Kırmızı panda, panda adını öğrenilen siyah beyaz pandaya verilmeden evvel “panda” ismini almıştır. Başka Bir Deyişle ilk Panda kendisidir. “Wah” adı, Kırmızı panda için kendine özgü ağlaması sebebiyle verilen başka bir addır.

Yazar: Osman Uçar

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ