Ali Suavi Kimdir?

Hayatı 1839-1878 seneleri arasında yaşamış olan Osmanlı düşünürü ve yazarı Ali Suavi’nin eğitim hayatına ne zaman ve nerede başladığı öğrenilmemektedir. Ulûm gazetesinde yayımlanan “Yeni Osmanlılar Tarihi” ismini verdiği yazılarındaki bilgilere dayanarak Ali Suavi’nin, Davut Paşa Lisesi’ni tamamlayıp, Babıâli’de katip olarak 3 sene çalıştığını söyleyebiliriz. Yeniden bu bilgiler ışığında, Ali Suavi’nin katiplik yaptığı yarıyılda cami derslerine […]
Hayatı
1839-1878 seneleri arasında yaşamış olan Osmanlı düşünürü ve yazarı Ali Suavi’nin eğitim hayatına ne zaman ve nerede başladığı öğrenilmemektedir. Ulûm gazetesinde yayımlanan “Yeni Osmanlılar Tarihi” ismini verdiği yazılarındaki bilgilere dayanarak Ali Suavi’nin, Davut Paşa Lisesi’ni tamamlayıp, Babıâli’de katip olarak 3 sene çalıştığını söyleyebiliriz. Yeniden bu bilgiler ışığında, Ali Suavi’nin katiplik yaptığı yarıyılda cami derslerine de devam ettiği öğrenilmektedir. Bursa Lisesi ve başka mekteplerde hocalık yapan Ali Suavi, iyi bir hatipti ve Şehzadebaşı Camii’nde vaazlar veriyordu.
Daha sonra Muhbir gazetesinde yazmaya başlayan Ali Suavi, yazdığı politik içerikli yazılar dolayısıyla Kastamonu’ya sürülmüş ve gazete bir ay zamanla kapatılmıştır. Sonrasında İstanbul’a, ardından da Avrupa’ya kaçan Ali Suavi, Abdülhamit’in izin vermesiyle İstanbul’a geri dönmüştür.
Ahlakı Karakteri
Felsefe, filoloji,tarih,coğrafya, edebiyat, sosyoloji, iktisat, siyaset ve dini ilimler gibi bir hayli mevzuya alaka gösteren Ali Suavi, kumpaslı ve iyi bir eğitim almamış, zengin bir aileden gelmemiş olmasına karşın kendini yetiştirmiş ve etraf edinmiş bir yazardır. Osmanlı Birliğine inanan Ali Suavi, ittihâd-ı İslâm ideolojisini korunan bir yazar olmuştur.
Ali Suavi, doğu kültürüyle yetişmiş ancak sonradan bildiği batı kültürünü doğu kültürüyle birleşimlemiş, ayrıca Türkçü görüşlerde de bulunmuştur. Yapıtlarında düşüncelerinin meblağsızlığını ele veren Ali Suavi, iyi bir din adamı ve vaazlarıyla insanları derinden etkileyen bir “muhaddis” olarak öğrenilirken bazı yazılarında da laikliği korunmuştur.
Yapıtları:
Ali Suavi’nin 120 ortamında yapıtı olduğu öğrenilmektedir. Bunlardan bir kısmı;
1 Nesayih-i ebu Hanife şerhi
2 Terceme-i Nizamı’l-Ulum
3 Terceme-i Cevami-i İlmi’r-Riyazi
4 Hukuku’ş-Şevari
5 Hive
6 Girit Tarihçesi
7 Türk
8 Yarım Fakih Din Devirir
9 Kudreti Politiğe Der Düvel-i İslamiye
10 İlm-i Usul-ul hukuk
11 Muhtasar İhyai Ulumuddin Tercemesi
12 Önlem-i Servet
13 Ulema
14 Herseklilerin İfadatı
15 Ali Paşanın Politikayı